Kassandran Huuto

Kassandran huuto

Mitä, jos olemme sittenkin väärässä siitä, mitä luulemme tietävämme?
Kassandran huuto on Trainers’ Housen ja Jari Sarasvuon talkshow, jossa väärinymmärretyt oraakkelit pääsevät jakamaan näkemyksensä maailman nykytilasta ja tulevaisuudesta. Luvassa on häiritseviä – ja siksi kiinnostavia – ajatuksia, jotka pakottavat sinut huomioimaan asioita, joita et muuten hoksaisi pohtia.

Uusin jakso: Ari turunen

Viime viikkoina olemme valitettavasti saaneet todistaa ylimielisyyden ja autoritäärisyyden vaikutuksia. Kun johtajan ympärillä on vain lakeijoja, jotka eivät uskalla antaa virallisesta totuudesta eriäviä mielipiteitä, johtajan maailmankuva voi vääristyä. Virheet ovat väistämättömiä.

Ylimielisyyttä ja sen lieveilmiöitä on tutkinut valtiotieteiden lisensiaatti ja kirjailija Ari Turunen, joka saapui Jari Sarasvuon vieraaksi Kassandran huutoon. Turusta on pitkään kiinnostanut huono käytös ja sen taustasyyt.

Turunen on tuttu Jarille jo Yle Puhe -monologien ajoilta, jolloin Jari koki Turusen kirjojen kuvaavan tuskallisen tarkkasilmäisesti myös hänen käytöstään – ainakin heikoissa hetkissä.

Ari Turusen mukaan monista nykyajan instituutioista – ja yritystenkin johtoryhmistä – puuttuu klassinen hovinarri, jonka tehtävänä on nauraa kuninkaalle ja tarjota eriäviä näkökulmia, jotka tervehdyttävät valtaapitävien maailmankuvaa.

Miksi siedämme huonoa käyttäytymistä ja ylimielisyyttä tietyiltä ihmisiltä? Mistä autoritäärisyys kumpuaa? Onko Putinin, Orbanin tai Trumpin kaltainen johtaja kroonisesti autoritäärinen, vai voiko tilasta toipua?

Ari Turusen kattava kirjallinen tuotanto saa keväällä jatkoa uuden Teette niin kuin minä sanon -kirjan ilmestymisen myötä.

Aiemmat jaksot

Mikko Ketovuori

Kassandran huudossa annetaan ääni niille, joita ei ole kuunneltu tai uskottu. Uudessa jaksossa Jari Sarasvuon vieraaksi saapuu kirjailija ja yliopistonlehtori Mikko Ketovuori.

Jaksossa Jari ja Mikko keskustelevat muun muassa siitä, miten Ketovuori ennusti Ukrainan sodan alkamisen. Lisäksi pohditaan muun muassa sosionomista teoriaa ja elämän aaltoilua.

Entä mikä johti siihen, että Laumavaiston varassa -kirjan kirjoittanut Ketovuori bannattiin ikiajoiksi Twitteristä?

Saku Tuominen

Yrittäjä ja kirjailija Saku Tuominen on Jari Sarasvuolle tuttu vuosikymmenten takaa. Jari on paitsi saanut tehdä Sakun kanssa yhteistyötä, myös lukenut tämän kirjoja ja ihaillut Sakun ajattelun ja ilmaisun kirkkautta. Sakulta on COVID19-pandemian aikana ilmestynyt kaksi erinomaista teosta, jotka molemmat ansaitsevat kiitosta ja huomiota.

Jari kutsui Sakun kylään Trainers’ Housen Mojo Studioon, jossa kuvasimme sinulle joululahjaksi Kassandran huuto -jakson. Jakso julkaistaan torstaina 23.12., jouluaatonaattona kello 15.00.

Jaksossa käsitellään Sakun kahta uusinta kirjaa. Kaikki on hyvin – riippumatta siitä, miten kaikki on tutkii ihmisyyteen liittyvää kärsimystä ja sen kanssa toimeen tulemista. Kuinka puut kasvavat – ja miksi antilooppi ravistaa puolestaan tarkastelee ilmastokriisiä, kasvua ja näiden kahden ainakin näennäistä ristiriitaa.

Jari on henkilökohtaisesti saanut Sakun kirjoista mielenrauhaa ja oivalluksia, ja toivoo että keskustelu tuottaa näitä myös katsojille.

Kim Väisänen

Seuraavaksi Kassandran huudossa käsitellään erityisen epäsuosittua aihetta.

Jari Sarasvuon vieraaksi saapuu itseään ”sarjaepäonnistujaksi” tituleeraava
Kim Väisänen, joka on tosiasiassa onnistunut urallaan monessa ja ilahduttavan usein.

Kim on sekä yrittäjä, sijoittaja että kirjailija. Hänen uusin kirjansa Huippumyyjät käsittelee myymisen jaloa taitoa, jota tarvitsemme jatkossa yhä kipeämmin.

Ottaen huomioon, miten vähän myymistä ja myyjiä arvostetaan heidän tekemäänsä työhön ja sen synnyttämään hyvinvointiin nähden, tässä on käsillä todellinen Kassandran huuto.

Esa Saarinen

Tätä haastattelua on toivottu Jari Sarasvuolta toistakymmentä vuotta.

Erinäisistä syistä johtuen se lykkääntyi – kunnes nyt lopulta onnistui.

Kassandran huuto -ohjelman seuraavaksi vieraaksi saapuu mies, joka ei juuri esittelyjä kaipaa – Esa Saarinen. Tämä jakso on tribuutti Esan uralle, jota kuvatessa ylisanat eivät riitä.

Lauri Lindén ja Mats Uotila

Tässä Kassandran huudon jaksossa Jari Sarasvuon vieraaksi saapuvat poliittiset aktiivit Lauri Lindén ja Mats Uotila, jotka ovat olleet näkyvästi esillä sosiaalisessa mediassa. Ovatko Laurin ja Matsin näkemykset pohjimmiltaan ristiriidassa? Miltä tulevaisuus näyttää nuorten silmin? Löytyykö lopulta silta poliittisen spektrin vastalaitojen välille? Kaikki tämä selviää, kun katsot jakson.

Elina Valtonen

Jo on aikoihin eletty, kun Kassandran huutoon on perusteltua kutsua kokoomuksen varapuheenjohtaja. Alun perin konseptin tarkoitus oli kutsua Kassandran huutoon niitä, jotka eivät muutoin saa ääntään kuuluville, joiden osa on ollut seistä varjoissa ja seurata sivusta valokeilassa kantojaan kailottavia.

Nyt kun kaikki huutavat EU:n elvytyspaketista niin kovaa, kenenkään ääni ei enää kuulu kakofoniassa.

Siksi Elina Valtonen. Hän on perillä ja pystyy perustelemaan sen. Eikä häntä suuremmin häiritse Jarin erimielisyys tai iivisniemeläinen puheenparsi.

Anna Kontula

Uudessa jaksossa Jarin vieraaksi saapuu kansanedustaja ja julkikommunisti Anna Kontula. Ensimmäistä kertaa Kassandran Huudon aikana haastateltava asetti Jarille ehtoja. Toinen ehdoista täyttyy, toinen valitettavasti ei – mutta montako kertaa Jari toimii (ihan perustellusti ja odotetusti) Annan vaatimusten vastaisesti lähetyksen aikana?

Jarin ja Annan keskustelu kietoutuu kommunismin ympärille ja tarkastelee sitä eri vinkkeleistä. Vaatiiko omaisuuden kerryttäminen aina riistoa? Mikä on arvon ja hinnan ero? Miksi anarkismi ja kommunismi erkanivat toisistaan? Irtisanoutuuko Anna Kontula poliittisesta väkivallasta? Entä mistä (kaikesta) Jari ja Anna ovat yhtä mieltä?

Alpo Rusi

On ollut viisasta torjua kansallissosialismia varhain ja matalalla kynnyksellä.

Ei ole ollut viisasta antaa muun kollektivismin kasvaa ja sallia sisarfilosofioiden vallata alaa ihmisten moraalisessa puutarhassa.

Kollektivisteille vaino ja väkivalta ovat viettitoimintaa.

Neuroottiset sopeumat ovat samoja vasemmalla, oikealla ja vaikkapa uskonnollisessa fundamentalismissa.

Koska emme kykene tekemään tiliä menneisyyden kanssa, hengen herpes iskee vastustuskyvyttömään eliittiin aina vaan uudestaan.

Tämä(kään) tarina ei ole ohi.

Siispä kollektivismin kuilu kutsuu taas herkkäuskoista kansaa ja sen hallitsijoita.

Kassandran huudon kuudennessa jaksossa Jarin vieraana on Alpo Rusi.

Eija-Riitta Korhola: Maailma on ilkeiden ongelmien panttivanki

Viidennessä jaksossa Jari Sarasvuon vieraana on entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola.

Maailma on ilkeiden ongelmien (wicked problems) panttivanki.

Niitä ei ratkaista samalla ajattelun tasolla, jolla ne on päästetty syntymään.

Eivätkä niitä todellakaan ratkaise viholliskuvista ravintonsa saavat fundamentalistit.

Eija-Riitta Korholan uusi kirja Ilkeitä ongelmia on runsaudensarvi maailmankuvansa korjaussaneeraukseen rakennustarvikkeita etsivälle.

Siksi Kassandran huuto.

Fatim Diarra

Neljännessa jaksossa Jari Sarasvuon vieraana on vihreiden varapuheenjohtaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu, Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja. Fatim Diarra.

Antero Vartia: Joskus käy niin, että viranomaishäirintä nostaa ihmisen tasoa

Kolmannessa jaksossa Jari Sarasvuon vieraana on entinen kansanedustaja, Compensate-säätiön perustaja Antero Vartia.

Mitä sinä tekisit, jos olisit mennyt all in pelastaaksesi ihmiskunnan (konkreettisesti!) – ja viranomaiset yrittäisivät estää sinua toteuttamasta visiotasi?

Monen kohdalla voisi pistää kiukuksi. Tekisi mieli laittaa pillit pussiin. Mutta Antero Vartia päätti tehdä toisin.

Näinkin voi kohtuuttomuuksiin suhtautua. Kudos, Antero.

Jari Ehrnrooth: Vapaus on kriisissä – auttaako velvollisuus?

Toisessa jaksossa Jari Sarasvuon vieraana on kirjailija, dosentti Jari Ehrnrooth, jonka mielipiteet ovat herättäneet paitsi keskustelua, myös kiistelyä.

Miksi Ehrnrooth on niin kiistelty hahmo? Mitä on vaatimusten tasa-arvo? Miksi vapaus on paradoksaalista? Muun muassa näistä aiheista keskusteltiin.